COE | Оксигенација-газирана опрема

Оксигенација-газирана опрема за производство на пиво, јаболковина, вино

Вино, јаболка или пиво оксигенација подобрува квалитетот на ферментација.

Аерација-оксигенизација-карбонација-камења

Што е микро-макро оксигенација?

Оксигенација-карбанизација-млазен резервоар-адаптер-500x500МАКРО-ОСИГЕНЕРАЦИЈА - за време на почетокот на ферментацијата: ги засилува клетките на квасецот и нивните ре-gernationed клетки. Секоја пивара, јаболка или винар се плаши од заглавена ферментација поради слабеење на клетките на квасецот. Макро-вол во оваа фаза придонесува за развој на силни клетки на квасец, кои можат да ја носат ферментацијата добро до потполно завршување. Помага да се стабилизира бојата на црвено вино и вкусот на пивото.

МИКРО-ОСИГЕНЕРАЦИЈА - по ферментација: Ја подобрува аромата на виното и вкусот што асимилира стареење во буре, со поголема контрола врз количините на кислород. Кислородот ги врзува Tanins
(Феноли), стабилизирајќи ја бојата на виното и давајќи му целосен вкус и чувство на уста.
Виновата оксигенација на виното може да го подобри квалитетот на пивото.

МАКРО-ОСИГЕНЕРАЦИЈА - за време на почетокот на ферментационото пиво, јаболкото или виното: го има истиот корисен ефект врз квасецот како и во виното.

ЈЕТ-ОСИГЕНЕРАЦИЈА (CLIQUAGE) - Еден млаз (излив) на кислород во резервоарот на почетокот на ферментацијата за сличен ефект како Maco-Ox. Управување со количества контролирано од операторот.

Како работи ? Зошто да го користите процесот на оксигенација во пиварницата / цидеријата?

Макро-оксигенација - за време на почетокот на ферментацијата: го има истиот корисен ефект врз квасецот како и во виното.

Макро-оксигенацијата се прави само на почетокот на ферментацијата за да се зајакне квасецот кога ќе се размножи почетокот. Квасецот консумираат кислород и шеќер како храна, и произведуваат алкохол и топлина. Се додека има кислород во резервоарот - тие ќе се размножуваат аеробно и ќе регенерираат поголеми и посилни клетки кои може да ја доведат ферментацијата до подобра завршница. Ризикот од замрзнување на клетките на квасецот и завршувањето на завршената ферментација е драстично намален.

Квасеците кои не добиваат дополнителна доза на кислород, многу брзо го консумираат целиот кислород во резервоарот и почнуваат да се размножуваат неееробно. Регенерираните клетки се помали и послаби. Во исто време почнуваат да произведуваат алкохол кој е отров за нив, па регенерацијата е побавна и послаба во присуство на алкохол без додавање на кислород.

Количините на кислород се до самата пиварница за да одлучат според неговото искуство, големината на пијалакот, типот на пиво и квасец што го користи.

Што ви е потребно за користење на процесот на оксигенација на пијалоци?

Оксигенација-карбанизација-кабинет-500x500

Оксигенација во собата I:

or

Оксигенација-карбонизација-контролер-500x500Оксигенација во собата II:

Оксигенација во собата III: аерациона свеќа - директна оксигенација на пурпурната цевка:

Карбонизација-камен-02Аерација, оксигенација и карбонизација камења се користи за:

  • Оксигенација на црево при транспортирање на пиво од бадеми во резервоарот за ферментација по вртлогот
  • Заситеноста на пијалаците од O2, CO2 или воздухот во резервоарите или цевките.

Карбонизација на финализирани пијалаци во тенкови

Газирани пијалаци се пијалоци што меурчиња и газирани со гас на јаглерод диоксид. Процесот со кој гасот се раствора во пијалакот е познат како карбонизација. Овој процес може да се појави природно, како што е природно газирана минерална вода која го апсорбира јаглеродниот диоксид од земјата или од вештачки процеси, како што е случај кај повеќето безалкохолни пијалоци и сокови. Ова вклучува пумпање јаглероден диоксид во пијалок при висок притисок, потоа запечатување на контејнерот. Бидејќи растворливоста на јаглеродниот диоксид е помала при низок притисок, растворениот гас бега како меурчиња кога садот се отвора и притисокот се ослободува.

Процесот на карбонизација е обезбеден со користење на карбонациски камен - посебен млазен во резервоарот со порозен дифузер (изработен од синтетички нерѓосувачки челик AISI 304 или керамички камен).

Ние ги препорачуваме нашите карбонациони камења за газирање на пијалаци во резервоари:

Аерација-оксигенизација-карбонација-камења

Ние нудиме оксигенација и газирана опрема:


Czech Brewery System s.r.o. - Производство на пиварници, мала занаетчиска пиварница, микро пиварници, ферментациски резервоари и сите професионални опрема за производство на пиво. Технологии за производство на овошни алкохолни пијалоци - cider. Европски квалитетни материјали, Чешка работи со гаранција.

Newsletter Зачленете се

Регистрирајте се за претплата на нашите деловни вести и технички информации за нашите производи и услуги.

keyboard_arrow_up
КБС - Навигација
Икона на десното мени