CCTM | Модуларни цилиндрично-конусни резервоари (модуларни пиво ферментатори)

Вие не сте сигурни каков тип на резервоар треба да го купите за вашата пиварница или јадење од јаболка? Не се грижи за тоа. Земете модуларни цилиндрични конусни резервоари и соберете ги во конфигурација која ви е потребна. Може да ја смените конфигурацијата на модуларните резервоари во секое време. Резервоари кои се прилагодуваат на вашите тековни потреби.

CCTM Цилиндрично-конусни ферментатори со модуларен дизајн

Модуларни цилиндрично-конусни резервоари CCTM се многу разноврсни производи од нашето производно портфолио кои овозможуваат слободно да се соберат резервоарот за производство на пиво до конфигурација која моментално се бара од корисникот во однос на планираната употреба. Таа актуелна конфигурација на резервоарот може да се смени во било кое време на која било друга конфигурација користејќи додатоци за проширување и нивни комбинации, дури и за време на целосното работење кога резервоарот е под притисок и се наполнува со пијалок под притисок.


Опис на модуларни цилиндрично-конусни резервоари CCTM

CCTM модуларен цилиндрично-конусен резервоар се состои од два главни дела: садот под притисок - Основен резервоар (БТ) и додатоци (МТА). Монтажата на резервоари за многу посакувани конфигурации е можна поради големиот број на комбинации на дополнителен додаток кој е комбиниран и монтиран на основниот резервоар. На тој начин е можно да се опреми оптимална конфигурација на модуларниот резервоар за саканиот дел од процесот на производство на пијалаци.

Основен резервоар

Основниот резервоар е сад под притисок изработен од нерѓосувачки челик AISI 304, во согласност со стандардите применливи за производство на храна, со мазна внатрешна површина (грубоста на површината 2B / 2J е избрана од страна на клиентот). Основниот резервоар се состои од цилиндрично тело, конусно дно, заоблено горното дно, нозете 3-4 и арматури за приклучување на дополнителна опрема. Ние ги произведуваме во верзии:

Во зависност од максимално дозволената надградба:

 • Резервоар за под притисок - максимално постигнат притисок 0.5 бар - погоден само за главниот процес на ферментација (пиво, јаболковина, вино) и за производство на пијалоци со низок притисок (мора, вино)
 • Резервоар за притисок - максимален расположлив притисок на бар 3.0 - погоден за главно ферментација на сите карбонизирани алкохолни пијалаци како пиво или јаболковина, ферментација и созревање под притисок, карбонизација, флотација, завршна обработка и изобарско флаширање на пијалаци во пакети за продажба како стаклени шишиња, ПЕТ амбалажи, челични бочви .

Во зависност од квалитетот и завршувањето на површината:

 • SQ - стандарден квалитет - SB Ra <0.8μm: мелената внатрешна површина на цилиндричниот дел, SJ Ra <0.5μm: полирана внатрешна површина на конусниот дел. Надворешни челични јакни со сите прицврстени врски и површината за мелење.
 • HQ - висок квалитет - SJ Ra <0.5μm: полирани сите внатрешни површини, полирани заварени површини. Надворешни челични јакни со сите заварени врски и површината за мелење.
 • TQ- врвен квалитет - SJ Ra <0.5μm: полирани сите внатрешни површини, полирани заварени површини. Надворешни челични јакна со сите заварени врски и полирана површина.

Повеќе информации За основните тенкови - димензии, описи, опремување, цени


Стандардната опрема на секој основен резервоар вклучува:

 1. IM - инспекција шахта - Овален шахта 450 × 350 mm со рака и врата во цилиндричниот дел на резервоарот (за резервоари CCT-M со волумен понизок од 500 литри, шахтата се наоѓа во горниот долен долен дел)
 2. SV - сигурносен вентил - за заштита на резервоарот против притисок (0.5 или 3.0 бар) и под притисок (0.2 бар)
 3. CP - Sanitizing Port - TriClamp DN25 приклучок за поврзување на CS1 горната санитарна цевка Надвор од резервоарот и SB1 спреј топката Во резервоарот
 4. АЛ - Прилагодливи нозе - 3 стапала за резервоари со капацитет до 3,000 литри, 4 стапала за поголеми резервоари, завртки за точен позиционирање и резервоарот за израмнување
 5. БТ - дното грло - долен приклучок (TriClamp или млечна цевка DN125 - DN200 во согласност со волуменот на резервоарот) за поврзување на TO1 диск арматура За полнење и одвод на резервоарот
 6. КТ - Ладење грло - третирани нипари (G 1 / 2 "- G 2" во согласност со волуменот на резервоарот) за поврзување на системот за ладење (мраз вода, раствор на гликол)
 7. CC - ладење канали) - канали низ целиот цилиндричен дел (секогаш) и конусен дел (резервоари со волумен повисок од 500 литри) за циркулација на течноста за ладење и за ладење или на крајот за загревање на резервоарите
 8. TS - термометриски приклучоци - заварени приклучници DN8 за инталација на сензори за мерење на температурата и за регулирање на температурата во резервоарите
 9. НЕ - Ракување со очите - за манипулација со резервоарот со помош на виси техника
 10. LC - скали за конзоли - за лесно влегување во горниот дел на резервоарот со помош на Нерѓосувачки челик скалило LAD
 11. FC - фиксинг конзоли - за сигурносно одредување на CS2 странична санитарна цевка и Пополнете го показателот за ниво LIS Со навојни прстиња
 12. SV-Приклучок за приклучок на вентилот - TriClamp DN10 приклучок за поврзување на SV1 примерок вентил
 13. МТ - Мултифункционално грло - Приклучок TriClamp (во согласност со волуменот на резервоарот DN25 - DN60) за приклучување на дополнителни арматури како CC1 аерација / карбонизација свеќа, На Хоп екстрактор за dry hopping на пиво или на Флотација машина За исцелување на овошјето мора

Модуларни резервоари за опремување на резервоарите на CCTM

MTA дополнителни арматури Се опционални додатоци за опремување на Основни тенкови. Потребната конфигурација на модуларните резервоари се постигнува со опремување на основниот резервоар со соодветна комбинација на дополнителни арматури.Препорачани конфигурации на CCTM модуларни цилиндрични конусни резервоари

Можно е да се соберат модулните тенкови на CCTM во повеќе варијанти. Препорачуваме да изберете еден од овие пет претходно конфигурирани сетови. Нивните описи, карактеристики и предности се опишани подолу.


Конфигурација A1

Наједноставниот сет на резервоарот за CCTM кој им овозможува на сите фази производство на пиво, јаболковина, вино, мора, лимонади, вклучувајќи карбонизирани изобарски пијалоци.

Верзија на LP - Ако резервоарот е опремен со заштитниот вентил на бродот 0.5 (сад под притисок според европската директива PED 2014 / 68 / EU), резервоарот е достапен за не-изобарични некарбонизирани пијалоци како вино, лимон ), но исто така и за главниот процес на ферментација за време на производство на пиво или јаболко (не за процес на созревање кој бара поголем притисок).

Верзија на HP - Ако резервоарот е опремен со сигурносен вентил 3.0 бар (сад под притисок според европската директива PED 2014 / 68 / EU), резервоарот е достапен за производство на сите видови карбонизирани или некарбонизирани пијалаци како пиво, јаболковина, вино, Пенливо вино, мора, лимонада. Резервоарот 3.0 е опремен за еднофазен процес на ферментација, како и за други изобарски операции со пијалаците - филтрирање, карбонизација, полнење во бочви или шишиња, флотација, dry hopping ...

Опремата на резервоарот овозможува да го поставите потребното над-притисокот во резервоарот со користење на решетки и да го прочитате притисокот на манометарот. Процесот на ферментација е индициран поради меурчиња што одат низ вода во капачето на решетката.

Резервоарот вклучува фиксна или ротациона распрсначка топка и сите цевки и вентили кои се потребни за лесно чистење и дезинфекција на резервоарот, идеално со употреба на станицата CIP.
Примерок вентил овозможува собирање примероци. Постои можност да се додаде во резервоарот, исто така, опрема за газирање, dry hopping опрема или флотација машина за чистење на овошје мора.

Индикаторот за нивото на полнење не е вклучен во овој сет бидејќи овој додаток не е потребен кога резервоарот се користи само за процеси на ферментација и созревање - резервоарот е обично празен или полн. Корисникот на резервоарот може да не плаќа непотребна грижа за чистење и дезинфекција на индикаторот за нивото на полнење.

Резервоарот не вклучува никакви долги излезни цевки (DO1 и RO1 цевки) - тие се обично проблематични делови на повеќето други видови тенкови, каде што квасецот останува на бесконечното место подолго време.

Овие две работи многу го елиминираат проблемот на гнили квасец, кои се во неизолирани цевки често изложени на повисоки температури и можат негативно да влијаат на квалитетот на производот во резервоарот.

Благодарение на модуларниот дизајн секогаш е можно да го додадете индикаторот за нивото на полнење подоцна и да ја промените оваа конфигурација на друга - само кога резервоарот е празен.

>>> Повеќе за конфигурацијата A1

Вашето барањеЦените цилиндрично-конусни резервоари за пиво CCT / CCF


Конфигурација A2

Разлики помеѓу A1 и A2: Резервоарот со A2 конфигурација вклучува RO1 и DO1 рака-цевки. Овие дополнителни цевки овозможуваат поголема удобност при поврзување кога цревата треба да се спојат со резервоарот и кога квасецот треба да се собере во резервоарот за гас за квасец. Но, постои веројатно можно да се исклучат RO1, RO2 цевки, на пример, за негово чистење. Поврзувањето и исклучувањето на цевките може да се направи секогаш кога резервоарот е полн - се препорачува пред полнење и одвод на резервоарот за обезбедување апсолутно чисти цевки пред нивниот контакт со производот за пијалок.

Позицијата на клапи најблиску до резервоарот спречува несакани гнили квасец во неизолирани раце. Слично на тоа, квасецот не може да гние во внатрешноста на неизолираните цевки на индикаторот на нивото на датотеката бидејќи индикаторот за нивото на LIS не е вклучен во оваа A2 конфигурација.

Резервоарот може да се реконфигурира на друга конфигурација во секое време - но само кога е празна. Меѓутоа, ако CS1 горниот санација цевка Со вентил Се користи, на Индикаторот за нивото на полнење може да се додаде и во резервоарот исто така кога резервоарот е полн и под притисок.

>>> Повеќе за конфигурацијата A2

Вашето барањеЦените цилиндрично-конусни резервоари за пиво CCT / CCF


Конфигурација A3

Резервоарот во конфигурацијата A3 се разликува од конфигурацијата A1 со продолжени RO1, DO1 ракавици со фло-вентили на нивните краеви.

Овие вентили целосно ги заменуваат RO2, DO2 flap-вентили во A1-A2 конфигурации (кои се наоѓаат директно под конусот на резервоарот).

Оваа позиција на двата вентили овозможува поголема удобност при приклучување на цревото со резервоарот, одвод и пополнување на резервоарот. Не може да се исклучат двете цевки кога резервоарот е полн, само кога е празен.

За жал, локацијата на вентилите на краевите од двете цевки предизвикува несакани гнили квасец во внатрешноста на неизолираните делови на резервоарот. Затоа не ја препорачуваме оваа конфигурација, ако овие резервоари се сместени во просторија со температура многу повисока отколку во внатрешноста на резервоарите. Спротивно на тоа, тоа е решение кое е вообичаено за повеќето ферментирачи од други производители на ферментациски резервоари и затоа оваа конфигурација може да задоволи голем број производители на пијалоци.

Сите проблематични несакани карактеристики на конфигурацијата A3 се лесно решливи - препорачуваме да нарачате (или повторно да го изградите подоцна) модуларниот резервоар во A1, A2 или во најдобрата конфигурација B2.

Резервоарот може да се реконфигурира на друга конфигурација во секое време - но само кога е празна.

>>> Повеќе за конфигурацијата A3

Вашето барањеЦените цилиндрично-конусни резервоари за пиво CCT / CCF


Конфигурација B1

Конфигурацијата B1 е многу слична конфигурација A3. Таа, исто така ги вклучува и RO1, DO1 рачните цевки со вентили за лепење за лесно прицврстување на цревата и лесно ракување со вентилите. Позицијата на вентилите е подобра и за собирање на квасец од резервоарот.

Спротивно на тоа, B1 сетот е опремен и со индикаторот за ниво на пополнување на LIS како стандарден додаток. Ова овозможува да се следи вистинското ниво на пијалоци во резервоарот. Инфилаторот за ниво на полнење е целосно дезинфициран - опремен е со два вентили за лесно испуштање на стаклената цевка. Можно е исто така кога резервоарот е полн.

Индикаторот за нивото на пополнување на LIS не може да се исклучи кога резервоарот е полн. Тоа е можно само кога резервоарот е празен. Слично на тоа, не е можно да се исклучат или деактивираат цевките RO1, DO1 кога резервоарот е полн.

За жал, локацијата на вентилите на краевите од двете цевки RO1 и DO1 предизвикува несакани гнили квасец во внатрешноста на неизолираните делови на резервоарот. Затоа не ја препорачуваме оваа конфигурација, ако тенковите се сместени во просторија со температура многу повисока отколку во внатрешноста на резервоарите. Спротивно на тоа, тоа е решение кое е вообичаено за повеќето ферментирачи од други производители на ферментациски резервоари и затоа оваа конфигурација може да задоволи голем број производители на пијалоци.

Сите проблематични несакани карактеристики на B1 конфигурацијата се лесно решени - препорачуваме да нарачате (или повторно да го изградите подоцна) модуларниот резервоар во најдобрата конфигурација B2.

Резервоарот може да се реконфигурира на друга конфигурација во секое време - но само кога е празна.

>>> Повеќе за конфигурацијата B1

Вашето барањеЦените цилиндрично-конусни резервоари за пиво CCT / CCF


Конфигурација B2

Највисоката конфигурација B2 го претставува резервоарот со опрема која ви овозможува целосно искористување на сите предности на нашиот модул на резервоарот на CCTM.

Тие се неколку разлики од B2 конфигурацијата во споредба со другите достапни сетови:

Индикаторот за ниво на пополнување на LIS е вклучен како стандарден додаток на резервоарот. Предност е главно кога резервоарот треба да се користи за финализирање на производството на пијалаци - флаширање, полнење пијалоци до бочви, пренесување пијалаци од резервоарот во паб, филтрирање итн.

Горната цевка за дезинфекција CS1 е опремена со вентил за вентилација, долниот дел од цевката вклучува две вентили. Еден веднаш под конусот и еден на крајот на раката. Овој склоп овозможува секогаш кога херметички го одделува индикаторот за нивото на полнење од садот под притисок, потоа за чистење и дезинфекција на сите цевки на индикаторот за ниво, како и на цевките и вентилите на производот за пијалоци. Можно е кога резервоарот е празен или кога е полн. Без исклучување на делови од резервоарот.

Локацијата на отворите на краевите на двата долни цевки веднаш под конусот го спречува квасецот на гниење во долги нехронизирани долните краци на двата долни цевки.

Опишаните карактеристики обезбедуваат голема можност за одржување на сите проблематични фитинг секогаш стерилни. Ова го спречува гнилиот квасец внатре во индикаторот за ниво и во цевките за полнење на производот. Затоа не може да се појави несакана внатрешна инфекција на производот.

>>> Повеќе за конфигурацијата B2

Вашето барањеЦените цилиндрично-конусни резервоари за пиво CCT / CCF


Долен диск за полнење на полнење како додаток на модуларните резервоари

Можете да избирате помеѓу два типа TO1 долен дотур за полнење: со влез / излез цевка за фиксна пијалаци (не сегментирани) или со влез / излез на променлива пијалаци (сегментирани).

Поправете го дното за дотур на дното за полнење TO1FIX - цевката за полнење и одвод на чист производ има фиксна должина. Клиентот може да ја прилагоди должината на цевката (да се намали за да биде пократка) колку што е потребно, според очекуваното ниво на квасец во резервоарот. Стандарден додаток на комплети A1, A2, A3, B1. Факултативна галантерија за нагодување на B2.

Променлив дното за полнење на цевките за полнење TO1VAR - цевката за полнење и одвод на чист производ има променлива должина, бидејќи е сегментирана. Клиентот може да ја прилагоди должината на цевката без да сече само со додавање на сегменти на дискот, според вистинскиот висински квасец во резервоарот. Стандарден дел од комплетот B2. Факултативна галантерија за комплети A1, A2, A3, B1.

Со избирање на бројот на сегменти на производот цевките може оптимално да го искористат максималниот капацитет на производот врз основа на моменталната количина на квасец во резервоарот. Ова ја намалува загубата на пијалоци што се јавуваат во други тенкови со конвенционални концепти (бидејќи никогаш не може да се напие пијалоци под горниот дел на производот).


Зошто да одлучите за модуларни цилиндрични конусни тенкови?

 1. Модуларноста значи слобода на купувачот при одлучувањето за неговото купување. Клиентот може да нарача резервоарот со поевтина ограничена конфигурација (на пр. Без показател за нивото, без можност за санација на акумулацијата на милта, без карбонациона свеќа итн.) И да купат дополнителни арматури подоцна во случај на потреба. За да ја задржиме способноста на оваа опција, ние секогаш конвенционално архивираме технички цртежи на произведени тенкови.
 2. Можност за конфигурација на резервоари со или без индикатор за ниво. . CC резервоарите обично се користат во полн празен режим, доколку се користат само за ферментација и созревање на пивото (или друг производ). Во овој вообичаен начин, индикаторот за ниво е неефикасна компликација за brewmaster, бидејќи квасците се распаѓаат во него и пивото може да добие инфекција. За да се обезбеди максимална стерилност на пивото, поголемиот дел од brewmasters преферираат конфигурација без индикатор за ниво. Сепак, постојат ситуации кога нивото на индикаторот е потребно. На пример, ако се очекува контрола од одборот на царината што бара видливост на обемот на пиво во резервоарите. Или кога нема светла резервоарот за пиво, а пивото е пуштено кон бочви или шишиња директно од резервоарот. Во таков случај, индикаторот за нивото може дополнително да се прицврсти и дека дури и кога резервоарот е полн и пренатрупан, без потреба од пребрзување на пивото во друг резервоар. Индикаторот за нивото може да се оддели и во секое време. Ова е корисно, главно, кога заварувачот треба да го постави индикаторот за ниво на друг резервоар, да го исчисти или ако одеднаш се скрши. Нема ризик од одвод на производот надвор од резервоарот.
 3. Спречување на гниење на пиво во акумулациите на милта. Склопувањето на резервоарот овозможува да ги деактивирате, одделувате и исчистите арматурите на милта во секое време, дури и кога резервоарот е полн. Благодарение на можноста за поставување на вентилите на пеперутките веднаш под конусот, има само многу мала количина на пиво која се изложува на повисока температура и затоа пивото е спречено да гние во алумите на милта, за разлика од вообичаените цистерни. Не е неопходно да се исцеди пивото од резервоарот за да се спречи инфекцијата, па нема толку многу загуби на пиво како што е вообичаените ЦЦ тенкови.
 4. Можност за санација на индикаторот за нивото и акумулациите на милта без одвојување за време на неговото работење. Ако резервоарот е опремен со арматури во целосна конфигурација, тогаш можно е да се направи санација на ниво индикатор и тиња арматури без потребност на нивниот одвој дури и кога резервоарот е полн со пиво и под притисок. Тоа помага да се спречи гниенето на пивото во индикаторот за нивото и во арматурата на милта без потреба од отстранување и рачно чистење. Резултатот е неинфекцирано пиво во резервоарот опремено со индикатор за нивото и со случајно долги акумулации на тиња, што е невозможно во вообичаените резервоари, бидејќи тие не дозволуваат да се дезинфицира индикаторот на нивото и алуминиумот за милта кога се полни со пиво.
 5. Можност за поставување на опционални арматури на страната на резервоарот - заслепената арматура на левата страна на шахтата овозможува дополнителна инсталација на карбонизациска свеќа или уред за флотација (се користи за производство на вино, јаболковина, сокови, ...) или за т.н. Hop Extractor за dry hopping од пиво. Арматура не е основна опрема на резервоарот и ако клиентот има потреба, можеме да го произведуваме дури и без него, бидејќи е доста тешко да се санира. Треба да се чисти рачно.
 6. Можност за инталација на опционален тип на вентил за примероци - малата арматура на левата страна на шахтата овозможува дополнителна инсталација на случајниот тип вентил за земање примероци (на пр. Со или без компензатор на пенење). Арматура не е основна опрема на резервоарот и ако клиентот треба, можеме да го произведуваме дури и без него, бидејќи е доста тешко да се санитизира. Треба да се чисти рачно.
 7. Можност за избор на тип на санитарни туш - Ние нудиме неколку видови на санитарни прскалки - фиксни, ротирачки, повеќекратни, со активен распрскувач, ... Замена на туш типот е многу лесен, благодарение на котлерот или конецот.
 8. Можност за избор на дното комбинирана арматура - Ние нудиме два основни вида на дното комбинирани арматури кои се состојат од навртки со навртки DN125-DN150, тиња и цевка на производот кои се заварени на заслепувачкиот диск. Едноставна арматура со фиксна производна цевка која може да се намали до саканата должина од страна на клиентот и модуларна арматура со производ цевка составена од неколку сегменти каде што клиентот може да избере потребната должина на цевката во согласност со висината на нивото на квасците во Резервоарот.
 9. Можност за избор од поврзување на арматури TC / DC - Ние нудиме тенкови и проширување на арматурите во две верзии на приклучоци - трицифрена и млечна спојка - двете верзии за иста цена. Секоја европска земја има свои навики и стандарди. Некои од нашите клиенти бараат DIN 32676 TriClamp, други DIN 11851 Dairy Coupling. Модуларноста овозможува да се користат и намалувања за оптимизирање на двата стандарди.
 10. Безбеден транспорт и манипулација со резервоарот - благодарение на монтажните арматури, резервоарот е изложен на многу помал ризик од оштетување, во споредба со резервоарите со заварени арматури. Ова ги намалува барањата за пакување и транспорт на материјал, резервоарите заземаат помалку место за време на транспортот, ризикот од оштетување е намален, а со тоа и финансиски и временски загуби со следните жалби. Општо земено, пакувањето и транспортот се поевтини со помали ризици.
 11. Модуларната концепција на тенкови е едноставно поволна - Факт е дека значителен дел од нашите клиенти ги преферираат модуларните концепции на нашите уреди. Модуларноста овозможува промена на атрибутите на производот во согласност со потребите на клиентот и овозможува да ги прошири своите опции во рамките на првично наменетата цел.


Препорачуваме да користите резервоари CCT-M така што индикаторот за нивото е херметички поделен од резервоарот од затворените вентили за време на полнењето, како и за време на целиот процес на ферментација и созревање. Кога ќе заврши процесот на созревање, индикаторот за нивото може да се отвори и пополни. Потоа можете да го проверите нивото на производот на индикаторот за време на филтрација или за време на одводот до боците или шишињата. Ова го спречува производот од инфекција од глодари кои гниеваат во не-ладените арматури и ниво индикатор.


Понуди за модуларни резервоари CCTM во сите препорачани конфигурации:

 • CCTM-A1 : Понуда за модуларни тенкови CCTM во конфигурација A1
 • CCTM-A2 : Понуда за модуларни тенкови CCTM во конфигурација A2
 • CCTM-A3 : Понуда за модуларни тенкови CCTM во конфигурација A3
 • CCTM-B1 : Понуда за модуларни резервоари CCTM во конфигурација B1
 • CCTM-B2 : Понуда за модуларни резервоари CCTM во конфигурација B2

Ценовник на CCTM компоненти:

 • CCTM-BT : Понуда за основни резервоари на системот CCTM
 • CCTM-MTA : Понуда за галантерија и опрема CCTM


Czech Brewery System s.r.o. - Производство на пиварници, мала занаетчиска пиварница, микро пиварници, ферментациски резервоари и сите професионални опрема за производство на пиво. Технологии за производство на овошни алкохолни пијалоци - cider. Европски квалитетни материјали, Чешка работи со гаранција.

Newsletter Зачленете се

Регистрирајте се за претплата на нашите деловни вести и технички информации за нашите производи и услуги.

keyboard_arrow_up
КБС - Навигација
Икона на десното мени